زندگی نامه هنری میرزا غلامرضا اصفهانی
در این مجله به موارد زیر میپردازیم :
مقدمه
->
زندگینامه میرزا غلامرضا اصفهانی
->
مرور کوتاه هنر و آثار میرزا غلامرضا اصفهانی
->
ویژگی های هنری میرزا غلامرضا اصفهانی
->
ویژگیهای هنری میرزا غلامرضا از نگاه استاد امیرخانی
->
سخن پایانی
مقدمه
در تاریخ ایران، میرزا غلامرضا اصفهانی، یکی از شخصیتهای بسیار شناخته شده و معروف در عرصه هنر خوشنویسی است.
با وجود گذشت حدودا 140 سال از فوت ایشان، هنوز هم در آثار ماندگار وی، نکات و ارزشهای زیباشناختی را میتوان یافت و همیشه از آنها لذت برد.
در این مقاله، برای آشنایی شما با این شخصیت برجسته، زندگینامه و سبک و ویژگیهای خوشنویسی او را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
زندگینامه میرزا غلامرضا اصفهانی
میرزا غلامرضای اصفهانی، یکی از معروفترین خوشنویسان دوره قاجار بود که در سال ۱۲۴۶ هجری قمری به دنیا آمد و در سال ۱۳۰۴ هجری قمری از دنیا رفت.
ایشان مردی عارف و دلسوخته بود که حتی در هنگام استادی و اوج شکوفایی هنرهایش، استعداد و هنر بی نظیر خود را مرهون لطف خداوند میدانست. گفته می شود میرزا غلامرضا علاوه بر هنر خوشنویسی شعر هم میسرود و تخلص غزال را برگزیده بود.
گفته می شود که ایشان در سن هفت سالگی خوابی میبیند که به محضر امیرالمؤمنین علی(ع) شرفیاب شده و همین اتفاق مسیر زندگی او را دگرگون کرده و نقطه شروعی برای یادگیری هنر خوشنویسی میشود. او در این باره میگوید: "در سن هفت سالگی خواب دیدم که به آستان شاهاولیا رفتم.
در گوشه آنجا حضرت شاه اولیا، حضور داشتند. وقتی به ایشان نزدیک شدم از من خواستند که مشقم را به ایشان نشان دهم و من هم صفحه کاغذ و دواتی را به ایشان میدهم. شاه اولیا در وسط آن صفحه، حروف ی، الف و ی را نوشته و از من میخواهند که آن را بنویسم."
روز بعد در مدرسه، معلم از ایشان میخواهد خواب خود را تعریف کند و پس از بازگو کردن خواب، معلم او را به تحصیل و یادگیری خط و خوشنویسی تشویق میکند و به این نحو، سیر زندگی خود را پیدا میکند. ( این داستان صرفا نقل قول است و منبعی برای آن پیدا نکردیم )
مرور کوتاه هنر و آثار میرزا غلامرضا اصفهانی
میرزا غلامرضا اصفهانی، خط نستعلیق را به شیوهای عالی، درست و استادانه مینوشت و در فن ترکیب کردن واژگان و کتیبه نویسی تبحر خاصی داشت. ایشان علاوه بر خوشنویسی، به دلیل تسلط بر ادبیات فارسی شعرهایی سروده و تخلص وی غزل بوده است.
با نگاهی به آثار به جا مانده از ایشان میتوان دریافت که میرزا غلامرضا نه تنها در خط نستعلیق بلکه در خط شکسته نیز مهارت و تسلط عالی داشته و در این قلم نیز، استادی شناخته شده به حساب میآیند.
او در زیر آثار خود به جای امضاء خطوط خود را با عبارت « یا علی مدد » یا « یا علی مدد است » امضاء میکرد. از دیگر امضاهای میرزا میتوان ذکر « الفقیر غلام رضا، غلام رضا » ، « العبد المذنب الفقیرالحقیر غلام رضا غفر ذنوبه وستر عیوبه » را نام برد.
آثار زیادی به خط از میرزا غلامرضا باقی مانده است که در زیر به مهمترین آثار او اشاره میکنیم:
• نوشتن رساله تحفهالوزرا در سال ۱۲۵۹
• نوشتن مناجاتنامه منظوم منسوب به حضرت علی
• ۲۹۸ صفحه بیاض که تنها سند مکتوب باقی مانده از اشعار میرزا غلام رضا است.
• نوشتن رسالهای در اصطلاحات صوفیه
• نوشتن گلستان سعدی به خط شکسته
• نوشتن سفرنامه سیاح در ۲۱۶ صفحه به خط شکسته که ناتمام ماند
• تعداد تقریبا زیادی سیاهمشق نستعلیق و شکسته و قطعه
میرزا غلامرضا را شاید بتوان تنها خوشنویسی دانست که هر دو خط نستعلیق و خط شکسته نستعلیق را با مهارت و استادی تمام نوشت و در هر دو سبک خوشنویسی نیز روش خاص خود را داشت.
سبک میرزا در خط نستعلیق و شکسته از قویترین سبکهای خوشنویسی است و بسیاری از کتیبهها، قطعات و سیاهمشقهای ایشان نیز در بین برترین آثار نستعلیق و خطوط شکسته قرار میگیرند.
اما ویژگیهای هنر میرزا غلامرضا چیست؟
ویژگی های هنری میرزا غلامرضا اصفهانی
تعداد زیادی از قطعاتی که به خط نستعلیق از میرزا غلامرضا اصفهانی به جا مانده است از نظر ظاهری، در قالب سیاه مشق قرار می گیرند.
از ویژگیهای هنری میرزا غلامرضا که نشان از تاثیر خط شکسته بر خط نستعلیق ایشان دارد میتوان موارد زیرا را نام برد:
• کوچک شدن دایرهها بهخصوص در حرف (ی)
• چرخش و خمش و پیچ و تاب پرغمزه حروف
• بلند بودن بیش از حد معمول دنباله حرف (م)
• استفاده درست و بجا از کلمات و حروف خرد اندام (در سیاهمشق)
• توجه به تناسبات بیاض و سواد خط شکسته در ترکیب صفحه نستعلیق به خصوص در آثار سیاهمشق
• استفاده زیاد از ارسال ( پرتاب ) در سیاهمشق نستعلیق ( ارسال از ویژگیهای خط شکسته است )
• حرکات تند و سریع دست و قلم
او در معماری و چینش کلمات، بهویژه در سیاه مشق های خود، توانایی خاصی از خود نشان داده است. میرزا غلامرضا، توانایی خاصی در درک بصری سیمای کلمات و مفردات در خط نستعلیق داشته است.
ویژگیهای هنری میرزا غلامرضا از نگاه استاد امیرخانی
استاد امیرخانی در وصف امتیازات و جایگاه بالای میرزا غلامرضا، ویژگیهای هنری زیر را برشمرده است:
به گفته ایشان، از ویژگیهای آثار میرزا غلامرضا، تسلط فراوان او به خط شکسته نستعلیق است. او در این نوع قلمنویسی، شیوهای خاص خود را دارد و با اقتباس از خط استاد درویش طالقانی و ترکیب آن با سبک خاص خود شیوه جدید و عالی را خلق کرده است.
نمونههای درخشانی از قلم غبار تا کتیبه از او به یادگار مانده که همگی از آثار بینظیر خوشنویسی محسوب میشوند و جایگاه او را ممتاز میسازند.
استاد امیرخانی امتیاز ممتاز دیگری که در آثار میرزا غلامرضا به چشم میخورد را «خلق موقعیتی ممتاز در خلق قطعاتی با شکل و شمایل سیاهمشق» میداند.
این شیوه قبل از میرزا غلامرضا و از دوره میرعماد نیز شناخته شده بوده است و در آثار استاد بزرگ افرادی چون میرعماد نمونههایی از سیاه مشق دیده شده است اما میرزا غلامرضا در سبک خود به سیاه مشق شخصیت مستقل میبخشید.
سخن پایانی
میرزا غلامرضا اصفهانی از چهرههای ماندگار و ممتاز هنر خوشنویسی است و ویژگیهایی که در این مقاله ذکر شد نشان از استعداد و ذوق هنری بالای ایشان در خلق آثاری هنری و جاودانه دارد و آثار او را از بقیه خوشنویسان متمایز میکند.
این مطالب رو هم ببینی ضرر نداره !

یکی از اولین مواردی که باید هر هنرجو در مسیر هنر خوشنویسی بیاموزد ، نحوه ی درست آماده سازی دوات است . زیرا اگر نتوانیم دوات خود را به صورت...
جزییات بیشتر
هدف ما در این مقاله این است که اولاً بدانیم اصلاً چرا نیاز است تا خودمان قلم را بتراشیم و دوماً این که برای تراش قلم خوشنویسی، چه لوازمی را...
جزییات بیشتر
رنگ های ایرانی در جهان آیا می دانستید در جهان چندین رنگ به نام ایران شناخته می شوند ؟ حتماً میدانید که تمام رنگها از ترکیب طیفهای مختلف رنگ های...
جزییات بیشتر
نمونه خط نستعلیق لوازم مورد نیاز خوشنویسی قلم دزفولی سایز مشقی مناسب شروع خوشنویسی کاغذهای خوشنویسی مرکب مشکی استادی امیران لیقه ابریشمی خالص دوات مسی میناکاری شده خمرهای زیردستی دو...
جزییات بیشتر
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع مرکب های خوشنویسی آشنا کنیم. برای این کار تمام مرکب ها را طبق معیار های متفاوتی تقسیم بندی کردیم...
جزییات بیشتر
اثر شماره 1 از استاد غلام حسین امیرخانی اثر شماره 2 از استاد غلام حسین امیرخانی اثر شماره 3 از استاد غلام حسین امیرخانی اثر شماره 4 از استاد غلام...
جزییات بیشتر
برند شرکت موریم برند شرکت هانسول
جزییات بیشتر
در تاریخ هنر خوشنویسی ایران چه گذشت؟ خط میخی ایران باستان خط اوستایی خط تعلیق نخستین خط اصیل ایرانی نمونهای از خط نسخ نمونهای از خط نستعلیق نمونهای از خط...
جزییات بیشتر
استاد حاج جواد توسلیان استاد جواد توسلیان در حال ساخت قلمتراش قلمتراش تک تیغه 12 سانتی متر استاد جواد توسلی همراه با دسته عنابی رنگ، نمونه ای از قلم تراش...
جزییات بیشتر
نقاشی چهره میرزاکاظم تهرانی اثر استاد نادر لنجانی اثری از علی نقی کاتب همایون از شاگردان میرزاکاظم تهرانی سطری با خط شکسته از میرزاکاظم تهرانی سطری با خط شکسته از...
جزییات بیشترنوشتههای تازه
آخرین دیدگاهها
- Atefeh در کتاب رسم الخط استاد امیرخانی
- خیری در کاغذ چاپی تذهیب شده چلیپا کد Y628 بسته 25 برگی در ابعاد 30*20
- رضا در کاغذ آهارمهره دست ساز گلبهی
- ناشناس در مرکب خوشنویسی دایسو درب زرد
- داریوش فرزانه در کاغذهای خوشنویسی آهار مهره
بایگانیها
اطلاعات
دستههای محصولات
- خودکار مخصوص خط تحریری
- دسته بندی نشده
- زیردستی چرمی خوشنویسی
- قط زن های شاخ
- قلم های خوشنویسی
- قلم های دانگ کتیبه
- قلمتراش تک تیغ جواد توسلیان جدید
- قلمتراش دو تیغ توسلی دسته آبی و سفید
- قلمتراش های خوشنویسی
- استاد جواد توسلی
- استاد حیدر زنجانی
- اسماعیل نوری
- باقر وفا
- بیژن صفاری
- پاشا کریمی
- جلد قلمتراش
- جلیل توسلی
- خیزران تراش ها
- دزفولی تراش
- دسته استخوان
- دسته شاخ
- دسته صدف دریایی
- دسته عاج مصنوعی
- دسته فیبر
- دوتیغ متوسط
- قلمتراش های تک تیغ
- قلمتراش های دو تیغ
- قلمتراش های سه تیغ و بیشتر
- قلمتراش های کلکسیونی
- قلمتراش های مرغوب
- قلمتراش های هنرجویی
- قلمتراش های هنرجویی
- کتابت تراش ها
- کاغذهای چاپی ترنج طرح آهار
- کاغذهای چاپی ترنج طرح تذهیب چلیپا
- کاغذهای چاپی ترنج طرح سنگ
- کاغذهای چاپی ترنج طرح فوتک
- کاغذهای چاپی ترنج طرح مویی
- کاغذهای خوشنویسی
- لوازم جانبی مخصوص خوشنویسی
- محصولات چرمی خوشنویسی
- محصولات فوم
- مرکب بهاالدین
- مرکب های خوشنویسی
- مهره خوشنویسی
- موجود
ما در ماناخط سعی می کنیم تمام لوازم خوشنویسی را با بهترین کیفیت با پشتیبانی کامل به دست شما برسانیم ، به همین دلیل هم شعار ماناخط به این صورت است :
ماناخط همراه شما خوشنویسان از شروع تا خلق اثر
تمامی تصاویر ، توضحیات و محصولات متعلق به فروشگاه ماناخط می باشد و استفاده از آن به هر نحوی پیگرد قانونی دارد