آماده سازی دوات + ویدیو

یکی از اولین مواردی که باید هر هنرجو در مسیر هنر خوشنویسی بیاموزد ، نحوه ی درست آماده سازی دوات است . زیرا اگر نتوانیم دوات خود را به صورت درست آماده کنیم ، نمیتوانیم تمرین کنیم و به خوشنویسی بپردازیم

در ادامه مراحل آماده سازی دوات خوشنویسی را به صورت کامل بیان می کنیم و در انتها یک ویدیو آموزشی اختصاصی در این زمینه برای شما قرار می دهیم تا بتوانیم در این زمینه همراه هنرجویان و خوشنویسان عزیز باشیم

دوات خوشنویسی در حال استفاده توسط استاد امیرخانی
دوات خوشنویسی در حال استفاده توسط استاد امیرخانی

مواد لازم !

برای آماده سازی دوات به – وسیله نیاز داریم

  • دوات خوشنویسی : ظرفی است که ترکیب لیقه و مرکب داخل آن قرار می گیرد و در انتها قلم داخل دوات زده می شود
آماده سازی دوات، نوعی از دوات خوشنویسی
نوعی از دوات خوشنویسی
  • مرکب خوشنویسی : مرکب در خوشنویسی مثل مواد رنگی در نقاشی است ، مرکب ها انواع و رنگ های مختلفی دارند ( در این آموزش تفاوتی نمی کند که شما از چه مرکبی استفاده می نمایید )
مرکب خوشنویسی
مرکب خوشنویسی
  • آب : برای اینکه بتوانیم در صورت لزوم غلظت مرکب درون دوات را کم کنیم و به اصطلاح مرکب را رقیق تر نماییم بهتر است از آب پاکیزه و تمیز استفاده کنیم ، برای اینکه کنترل بهتری بر روی میزان آب اضافه شده داشته باشیم هم می توانیم از قطره چکان استفاده نماییم
  • وسیله ای برای هم زدن دوات : در واقع زمانی که مرکب و لیقه را به درون دوات اضافه می کنیم لازم است با چیزی این مخلوط را هم بزنیم تا آماده ی استفاده گردد ، به این منظور می توانید از یک قلم خوشنویسی و یا هر وسیله ی دیگری که به نظرتان می آید استفاده نمایید

حال که تمام این موارد رو فراهم کردیم کافی ست طبق مراحل زیر عمل کنیم تا در نهایت یک دوات خوشنویسی آماده داشته باشیم !

آماده سازی دوات، لیقه ی خوشنویسی
لیقه ی خوشنویسی

مرحله اول :

بطری مرکب را قبل از استفاده خوب هم بزنید ، زیرا ممکن است رنگدانه های محلول درون مرکب ته نشین شده باشند و اگر درست هم نخورند کارایی لازم را نخواهند داشت . پس اولین قدم هم زدن و تکان دادن بطری مرکب است

مرحله دوم :

سپس دوات را متناسب با نیاز خود انتخاب نمایید ، منظور از این مرحله این است که با توجه به سایز قلمی که مد نظرتون هست می توانید سایز های مختلفی از دوات خوشنویسی را انتخاب فرمایید ، به طور مثال باید برای قلم کتابت از دوات کتابتی استفاده نمایید

مرحله ی سوم :

یکی از مهمترین مراحل آماده سازی دوات ، قراردادن مقدار لیقه ی مناسب داخل دوات می باشد . در واقع اگر مقدار لیقه بیشتر و یا کمتر از حد مناسب باشد استفاده از دوات سخت می شود ، در ادامه یک راهکار ساده و عملی برای انتخاب مقدار لیقه ی مناسب برای دوات عرض می کنیم خدمتتون

« لیقه را به مقداری بردارید که بدون فشار دادن حجم دوات را پر کند »

البته اشتباه برداشت نکنید ، برای استفاده از این معیار نباید لیقه را داخل دوات فشار دهید تا کامل پر شود ، بلکه هر مقدار لیقه که بدون فشار اضافی دوات را پر کند ، همان مقدار مناسب است

مرحله ی چهارم :

در این مرحله باید مرکب را به داخل دوات حاوی لیقه اضافه نمایید ، مرکب را به مقداری اضافه کنید که تقریبا دو – سوم لیقه داخل دوات آغشته به مرکب شود . اضافه کردن مرکب به دوات مثل اضافه کردن نمک به غذا ست ؛ اگر کم اضافه کنید می توانید دوباره اضافه کنید اما اگر بیش از حد اضافه نمایید مرکب اضافی باید دور ریخته شود

مرحله ی پنجم :

در مرحله پنجم از آماده سازی دوات باید مقدار آب لازم را به دوات اضافه نمایید ، اگر مرکب داخل دوات غلیظ باشد تمرین شما را دشوار می کند

مقدار آبی که اضافه می نمایید به دانگ قلمی که برای استفاده مد نظرتان هست وابسته است

به طور مثال اگر قصد دارید از قلم کتابت استفاده نمایید لازم نیست آب اضافه کنید و به جای آب می توانید چند قطره مرکب به دوات اضافه نمایید

در صورتی که قلمی بجز قلم کتابت در نظر دارید باید متناسب با سایز قلم ، مرکب داخل دوات را رقیق نمایید ، البته یک قانون کلی در این رابطه وجود دارد : « هر قدر سایز قلم بزرگ تر می شود ، مرکب داخل دوات رقیق تر می شود »

اما به صورت کلی نگران میزان آبی که اضافه می نمایید نباشید ، بلاخره باید چند با امتحان کنید تا میزان آب لازم برای رقیق کردن مرکب را پیدا کنید

مرحله ی ششم :

در این مرحله باید محتویات داخل دوات که شامل لیقه ، مرکب و آب می باشد را هم بزنید ، برای این کار حتی می توانید از قلمی که دارید نیز استفاده نمایید

دوات را خوب هم بزنید تا کاملا یکدست و آماده ی استفاده گردد

دوات شما آماده است

در پایان این 6 مرحله دوات شما آماده ی استفاده است ؛ اما برای اینکه کیفیت محتویات دوات در گذر زمان افت نکند بهتر است چند نکته ی زیر را در نظر داشته باشید

نکات تکمیلی

معمولا محتویات دوات پس از چند روز دچار افت کیفیت می شود ؛ با رعایت نکات زیر این افت کیفیت به حداقل می رسد

  • زمانی که از دوات استفاده نمی کنید حتما درب دوات را محکم ببندید
  • سعی کنید از لیقه و آب پاکیزه در هنگام آماده سازی دوات استفاده نمایید
  • طبیعتا پس از چند روز استفاده ، آب داخل دوات تبخیر شده و مرکب دوباره غلیظ می شود . کافی ست چند قطره آب به داخل دوات اضافه نمایید
  • اگر قرار است مدت زمان طولانی از دوات استفاده نکنید ، برای جلوگیری از کپک زدن محتویات داخل دوات هفته ای یک الی دو بار دوات را هم بزنید
  • کپک زدن محتویات دوات به دلیل طبیعی بودن مرکب و لیقه یک امر طبیعی است ، اما اگر نکته ی بالا را مد نظر داشته باشید می توانید در اتفاق افتادن این موضوع تاخیر ایجاد کنید

آموزش ویدیویی آماده سازی دوات

این آموزش آماده سازی دوات به صورت اختصاصی توسط فروشگاه ماناخط تهیه شده است ، امیدواریم مفید واقع شود